Mint Interieur: Transformeren van rups tot vlinder, maar dan nét even anders 

Vlinders, ze beginnen als rupsen. Tijdens hun leven doorlopen ze een bijzondere metamorfose. Omdat de natuur dat zo bedoeld heeft. Mint Interieur uit Raalte kunnen we zien als zo’n vlinder. Mint maakt de laatste jaren een enorme transformatie door. Met als toekomstbeeld: het maken van de mooiste, hoogwaardige totaalinterieurs. Op een zo duurzaam mogelijke manier. Maar eerst: verhuizen naar een nieuw pand! Voor we dat gaan doen, gaan we terug in de tijd. 

Foto1
Michel in ’t Veld voor het nieuwe, te renoveren, pand van Mint Interieur

Een vlinder start zijn leven als rups. Of eigenlijk in een ei.

In 2011 nam meubelmaker Michel in ’t Veld de keukenzaak Reimert in Heeten over. We nemen je mee in zijn verhaal. Michel: “Reimert had een mooie vaste kern met meubelmakers. Het was een klein bedrijf, maar al wél met oog voor techniek. Ze hadden een cnc-frees en goede software. Daarin zag ik potentie. Je kunt makkelijk opschalen!” 

Vóór de overname werkte Michel zelf als meubelmaker, werkvoorbereider en vervolgens calculator bij een ander interieurbedrijf. Vanuit de houtkrullen is hij gegroeid tot waar hij nu staat: Directeur van Mint Interieur. “Het mooie is dat ik zelf ervaring heb in alle lagen van mijn eigen bedrijf. Hierdoor kan ik goed een mening vormen over hoe dingen gaan. Ik wil hierin ondersteunend zijn aan mijn team. Ik ben trots op mijn mensen!” 

Maar dan. Een nieuwe naam voor een nieuw begin. Dat valt nog niet mee, zou je denken. Na wat brainstormen ontstaat er iets moois. 

“Is er een mooie samenvoeging van voor- en achternaam? Het toeval wil dat het woord ‘interieur’ deels in mijn achternaam verwerkt is. Bij een bedrijf dat keukens maakt dacht ik ook aan kleuren en smaken. Op dat moment was Mint geboren.” 

Rupsen groeien en groeien

In de jaren daarop kroop rups Mint door de huizen van Salland en omstreken. De mooiste keukens werden gerealiseerd. Maar daar bleef het niet bij. “Ook op de zakelijke markt – voornamelijk horeca en retail – kregen we veel repeterende klussen. We hebben daardoor goed kunnen groeien. Dankzij deze groei was het mogelijk om naar een groter pand te verhuizen! In 2016 kwam in Raalte, aan de Heesweg 16, een mooie kans. Een grotere werkplaats met betere machines. Locatie? Het industrieterrein. Maar wél dicht tegen het dorp aan. Dat voelt voor ons én de klant als thuis.” 

Een rups groeit en groeit. Zo wordt zijn lijfje groter en krijgt hij steeds meer segmenten. Hij moet regelmatig vervellen omdat de huid niet meegroeit. Dat vervellen stopt een keer. Op dat moment gebeurt er iets bijzonders… 

De rups verandert in een pop

Binnen in de pop wordt de rups omgebouwd tot een vlinder. En dat is precies wat er bij Mint ging gebeuren: Reorganiseren. 

Michel: “Binnen de zakelijke markt namen opdrachten af. Covid was hiervoor een trigger. Mensen hielden geld over en staken dit in hun woning. Dit gaf reden tot verandering van richting. De particulier past goed bij ons. Daar liggen onze roots. We zijn een familiair bedrijf. We kennen een ons-kent-ons mentaliteit die we graag ook zien bij opdrachtgevers. Deze verandering van richting betekent niet dat we alleen particuliere klussen aannemen. We werken ook gráág met zaken die net als wij ook familiair zijn.” 

Alle facetten van het bedrijf werden onder de loep genomen. Waar staan we nu en welke kant willen we op? Wat is daarvoor nodig? 

“In de transformatie zijn we bezig om de projecten meer samen te dragen. Het proces wordt weer één vloeiende machine, van mens tot mens. Van idee tot realisatie werken we alle projecten uit. Aan de voorkant werken onze adviseurs en ontwerpers aan de mooiste interieurvoorstellen. Onze vakmannen realiseren vervolgens alles in onze eigen werkplaats.” 

In de cocon is Mint geen rups meer, maar ook nog geen vlinder. Een transformatie heeft tijd nodig. Het is een lang proces bestaande uit kleine stappen. 

Onze cocon barst nu langzaam open

Heel voorzichtig verschijnen wij met onze mooie vleugels uit onze pop. En dat kunnen we soms zelf nog niet geloven! Michel: “Dan loop je in Amsterdam een juwelier binnen voor een oplevering. Langzaam beweeg je je door de zaak. Met een schuin oog kijk je naar je zelfgemaakte meubels waarin de duurste sieraden en horloges tentoongesteld worden. Jij, als interieurboertje ‘uut Roalte’. Heb je dat toch maar even mooi gedaan!” 

Foto2

Terugrijdend naar Oost-Nederland blijven we trots op de opdrachtgevers in onze eigen omgeving. Naast Salland komen onze opdrachtgevers bijvoorbeeld ook uit Twente en de Veluwe. Dat voelt nog altijd als een warm bad. 

Zes jaar na de verhuizing naar Raalte en een aantal huurlocaties later, werd het tijd om verder te kijken. Niet héél ver hoor. Het stond vast dat we in Raalte wilden blijven. Het voelt goed om vanuit hier – met mooie klanten in onze omgeving – verder het land in te trekken. Een nieuwe kans bood zich aan. Slechts 300 meter verderop. Kanaaldijk Oostzijde 3. 

“Dit pand heeft een nóg groter oppervlak. Wat dat betekent? We hebben straks het totale proces van idee tot realisatie onder één dak. De beleving van de opdrachtgever komt in ons nieuwe pand centraal te staan. Zo komt er bijvoorbeeld een grote inspiratiestudio met veel verschillende materialen waardoor de opdrachtgever geprikkeld wordt om echt karakter toe te voegen. De klantbeleving komt op onze nieuwe locatie tot bloei. Economisch en logistiek gezien is het een mooie efficiëntieslag! Desondanks laten we een fantastische plek achter.” 

We slaan onze vleugels uit

Van een kruipende rups, tot fladderende vlinder. Die pronkt met haar mooie, kleurrijke vleugels. En terecht. Die mogen er best zijn! En wij? Wij laten de Sallandse bescheidenheid achter ons, maar we blijven áltijd nuchter. We laten met trots zien wat we doen. Alleen – in tegenstelling tot vlinders – blijven wij met de beide benen op de grond staan. 

TE KOOP: Heesweg 16, Raalte. 

Heb jij interesse in dit mooie pand op een fantastische plek? Het staat te koop! Klik hier voor meer informatie.

Foto3

[Artikel geschreven voor de RaalteKoerier]

Gepost in door Ilse Bouman