Hoe komt een interieurontwerp tot stand?

Dat is een vraag die we vaak horen. Bijvoorbeeld tijdens een kennismaking met een klant. Wat kun je verwachten als we voor jou een interieurontwerp gaan maken? We leggen het je hieronder uit!

Stel: je wilt een nieuw interieur. Als particulier of als ondernemer. Misschien heb je nog geen idee, of heb je al wel een richting of stijl die je mooi vindt. Of je hebt al veel moois gezien op Pinterest. Maar de vraag: hoe nu verder? Nou.. de kans is groot dat een van onze interieurontwerpers Ben of Stella bij het kennismakingsgesprek aanschuift. Zij kunnen je helpen met een mooi ontwerp.

Vraag ons niet hoe, maar ontwerper Ben heeft de magie in zijn vingers om meteen jouw gedachten op papier te zetten. Een allereerste schets. Zo worden jouw gedachten al visueel. Én: je krijgt meteen een gevoel bij je nieuwe interieur. Bekijk hieronder een leuke video waarin Ben een winkel schetst!

(Tekst gaat verder onder video.)

Voordat we écht gaan ontwerpen in SketchUp is het erg belangrijk dat jij jouw wensen vertelt. Wij filteren dit: wat is een wens en wat is een eis? Een belangrijke stap in het ontwerpen van jouw ruimte is eerst na te denken over de indeling ervan. Daarna kijken we naar welke uitstraling je in jouw ruimte wilt en bespreken we het budget. Onze uitdaging is dan om jouw wensen en dromen waar te maken, binnen jouw budget.

De indeling van jouw ruimte

Voorbeeld 1: Is jouw horecagelegenheid toe aan een update?

Misschien heb je een bedrijfsplan, dan nemen we dat als basis. In ieder geval gaan we het eerst eens goed hebben over routing. Ofwel: wat is de ideale looproute van je klanten? Heel belangrijk in een interieurontwerp. Hoe komen ze binnen? Door wie worden ze ontvangen, waar moeten ze zitten? Is een wachtruimte nodig? Misschien niet. Misschien wil je ze meteen in je restaurant hebben. Maar ook: hoe gaan bestellingen van de tafels naar de keuken en weer terug? Waar ga je de drankjes maken en uitserveren? Wil je een open keuken of niet? Je merkt het al. Tig vragen waarmee we samen duidelijk krijgen hoe we jouw ruimte het beste kunnen indelen.

Maar we gaan nog even door. Hoeveel zitplekken wil je hebben? Hoe meer stoelen, hoe meer omzet! Maar je moet ze wél kwijt kunnen. Bij de eerste presentatie gaan we ervoor dat we de indeling duidelijk hebben. Daarna pas volgen de sfeer en het échte interieurontwerp.

interieurontwerp indeling
Schetsen voor de indeling van Restaurant Vonck: In de ene layout neemt de bar veel ruimte in, waardoor er minder plaats is voor zitplekken. In de definitieve indeling is de bar verplaatst naar rechtsboven zodat er in het midden extra zitplekken konden worden toegevoegd.

Voorbeeld 2: Mooi en functioneel interieurontwerp voor jou woning?

Stella zegt: “Het is fijn om bij een particulier thuis af te spreken als we een ontwerp gaan maken. Je krijgt een goed gevoel wie diegene is. Maar ook waar in de woning de uitdagingen liggen.” Wil je bijvoorbeeld een nieuwe leefkeuken met je gezin van zes? De uitdaging kan zijn dat je graag een eiland wilt, maar niet veel ruimte hebt.

Het is belangrijk dat er voldoende doorloop is door de keuken. De vaatwasser moet fatsoenlijk open kunnen. En als ‘ie dan eenmaal open is, is het ook erg fijn als je er nog langs kunt lopen. En de kookplek? Misschien fijn om deze voor het raam te hebben. Kun je ook nog lekker naar buiten kijken!

En waar komen eigenlijk de lades, waar de koelkast? We tekenen eerst grof in blokken wat de mogelijkheden hiervoor zijn, zodat we goed kunnen vergelijken. De eerste presentatie is dus niet té gedetailleerd. Het is een soort eerste ‘praatplaatje’, zoals Stella dit noemt. Maar soms smokkelen we iets en nemen we al wat stalen mee tijdens de eerste presentatie. Het is heel belangrijk de materialen op locatie te kunnen bekijken. De lichtinval kan namelijk veel doen met de kleur of tint van een staal.

Maatwerk kunnen we natuurlijk alleen maken als we de maten van jouw ruimte weten. Kleine woonkamer? Ronde erker? Schuin plafond? Worden wij wel blij van! We schetsen een, twee, soms drie voorstellen voor de indeling van jouw ruimte. En daar word jíj dan weer blij van.

We maken een moodboard!

Oh nee, Mint is een echt Hollands bedrijf. Laten we het dus houden bij Nederlandse termen. Sfeerbord zou hier beter staan! Hoe dan ook: misschien heb je al een Pinterest bord met afbeeldingen die je mooi vindt. Zo niet, dan maken we er een samen! We maken een sfeerbord waarin vooral de beleving van je nieuwe interieur naar voren komt. Vormen, kleuren en materialen vormen de basis voor deze beleving.

Het gaat om veel zoeken, op Pinterest en Google. Vaak moeten ideeën even broeien. Een interieurontwerp moet zich ontwikkelen. Het moet gevormd worden door kijken, zoeken, proberen totdat het geheel klopt.

Tip: bekijk onze Pinterest borden om inspiratie op te doen!

Nu komt het: het echte interieurontwerp!

Nadat de indeling definitief is en de sfeer bepaald, gaan we het ontwerp verder in detail uitwerken. Eigenlijk kleuren we de ruimte in. Met – je raadt het al – kleuren! Maar ook stofjes, vloer en meubilair. Ook kijken we goed naar de verlichting. Verlichting is een essentiëel onderdeel van de sfeer in een ruimte, maar kan ook een looproute aanduiden in bijvoorbeeld een winkel. Of twee ruimtes met elkaar verbinden.

We laten het interieurontwerp als rendering aan je zien, vanuit verschillende aanzichten. Een rendering is een levensecht beeld van jouw nieuw ontworpen interieur.

interieurontwerp-rendering
Rendering van de serre van Restaurant Vonck.

We hebben tijdens het proces veel contact met je. Want: hoe meer contact, hoe beter de feedback, hoe beter het ontwerp. Want uiteindelijk doen we het samen!

Hoe nu verder?

Ja, en nu? Wanneer je enthousiast bent over het interieurontwerp en denkt “Ja, zo wil ik het hebben!”, dan gaan we het project overdragen. De jongens van werkvoorbereiding gaan het ontwerp technisch uitwerken. De lijntjes tussen ontwerp en werkvoorbereiding zijn heel kort. We overleggen veel waardoor het project goed wordt overgedragen. Daardoor zit jij straks in een heel fijn interieur dat klopt!

Klaar om geïnspireerd te worden? Vraag dan onze brochure aan!

    Meteen een afspraak maken met een van onze interieurontwerpers kan natuurlijk ook. Neem hiervoor contact met ons op.

    Gepost in door Ilse Bouman