Ga jij een boerderij renoveren? Volg deze 9 stappen en haal je het maximale uit je interieur

Een boerderij renoveren is een avontuur. Een succesvol project start met een goed plan. Hierin is het de uitdaging de balans te vinden tussen oude, karakteristieke elementen en modernere details. Weet je niet waar je moet beginnen? In dit blog nemen we je bij de hand. Zodat je weet hoe je de beste indeling kiest voor je interieur.

Inventariseren van de bestaande situatie

We snappen het. Je wilt graag meteen aan de slag met nieuwe ideeën. Vóór je daarmee begint is het belangrijk om de huidige situatie van je boerderij goed in kaart te brengen. Wat zijn de vaste gegevens waarmee je rekening moet houden? En hoe kun je ze voor je laten werken?

1. Breng de constructie en het stramien in kaart

Waar bevinden zich de dragende muren, originele balken en andere vaste elementen? Een plattegrond van de huidige situatie geeft inzicht in de mogelijkheden en beperkingen. Denk hierbij aan de houten gebinten die vaak centraal staan in een boerderij. Dit gebintwerk in combinatie met draagmuren vormen een stramien voor je woning. Binnen dit stramien kun je spelen met verschillende indelingen. Op Pinterest delen we inspiratie over boerderij renovaties met je. Klik hier om naar het bord te gaan.

3D bestaande situatie
Breng het stramien van de woning in kaart, zodat je gevoel krijgt bij de verschillende ruimtes.

2. Oriëntatie van de ruimtes en de omgeving

Kijk niet alleen naar de binnenkant. Kijk ook eens van binnen naar buiten. Waar komt de zon op en hoe valt het licht binnen? Dit is belangrijk voor de sfeer van je interieur. Wil je bijvoorbeeld je ontbijtje eten terwijl de ochtendzon in de keuken naar binnen schijnt? Of misschien wil je een terras dat direct aansluit op de keuken, zodat je in de avondzon kunt genieten van een diner buiten? Zijn er mooie vergezichten waarmee je rekening kunt houden tijdens het indelen van je ruimte?

Bedenken: van droom naar plan

Nu je de bestaande situatie goed in kaart hebt, heb je de belangrijkste aanknopingspunten gevonden. Het is nu tijd om te bedenken hoe je het interieur wilt inrichten. Wat vind je belangrijk tijdens een doorsnee dag? En welke stijl spreekt je aan?

3. Bepaal de functies van de ruimtes

Sta je graag in de keuken? Of zit je liever met familie en vrienden in een ruime woonkamer? Lees je iedere ochtend de krant? Of vind je het fijn om afgezonderd van andere ruimtes nog wat werk achter je laptop te verrichten? Door dit soort vragen te beantwoorden kom je erachter welke ruimtes en functies je het belangrijkst vindt. Bedenk hoe je deze functies kunt inpassen binnen het bestaande stramien van de boerderij.

Door de ruimtes open en groot te houden, blijven er veel mogelijkheden over voor de indeling. Het vraagt dan om creatieve oplossingen om grote ruimtes ook knus en gezellig te laten aanvoelen. Is het nodig een bepaalde muur te verwijderen? Zorg er in ieder geval voor dat je de constructie van het gebouw goed blijft ondersteunen.

4. Binnen en buiten verbinden

Denk na over hoe je het binnenleven wilt verbinden met de buitenruimte. Wil je bijvoorbeeld direct vanuit de keuken met een dienblad naar je terras kunnen lopen? Of misschien wil je dat de woonkamer uitkijkt op een mooi vergezicht? Wat je ziet als je door het raam kijkt, bepaalt voor een groot deel de sfeer in huis.

5. Lichtinval en kleurgebruik

Houd rekening met hoe het daglicht binnenvalt. Het creëren van openingen naar het zuiden kan je interieur lichter en levendiger maken. Denk ook alvast na over kleurgebruik. Aardetinten en natuurlijke materialen passen vaak goed bij een landelijke boerderij. Maar misschien durf je ook wel te spelen met accentkleuren om het wat spannender te maken.

6. Zet de indeling nu goed op papier

Je gaat nu de indeling goed op papier zetten, uitgaande van de bestaande situatie. Je kiest de definitieve plek van de verschillende functies, (maatwerk) meubels, verlichting en aansluitingen. Ruimtes in boederijen kunnen onregelmatige vormen hebben. Daarom is het goed om na te denken over maatwerk meubels. Deze sluiten naadloos aan bij de contouren van de boerderij. Denk aan inbouwkasten onder de schuine plafonds of een keuken die strak aansluit op die net-niet haakse muur.

boerderij renoveren 7 1
De houten staander is in ere hersteld en voegt warmte toe aan de woonkamer.

Om een goed beeld te krijgen maken we 2D en 3D tekeningen van het interieurontwerp. We zorgen ervoor dat alle aansluitingen en lichtpunten ten behoeve van het maatwerk helder zijn. De installateur ontvangt van ons de definitieve installatietekeningen van de maatwerk meubels. Deze tekeningen zijn een aanvulling op de plannen van de lichtadviseur en/of installateur. Zo is alle informatie voor het complete elektraplan/installatiewerk compleet.

Doen: van plan naar uitvoering

Is alles helder? Tijd om de handen uit de mouwen te steken. De renovatie kan beginnen! Ga je veel zelf doen of schakel je een aannemer in?

7. Strippen en isoleren

Begin met het strippen van de ruimtes. Dit is het moment waarop de oude lagen verwijderd worden en je de structuur van de boerderij zichtbaar maakt. Je zult hier ongetwijfeld nog dingen tegenkomen waarvoor je een creatieve oplossing moet bedenken. We helpen je graag om van deze ‘problemen’ nieuwe mogelijkheden te maken. Na het strippen ga je de ruimtes isoleren. Veel oude boerderijen zijn slecht geïsoleerd. Een goede isolatie zorgt dus voor comfort én energiebesparing.

voor na 1

8. Aanpassen van de installaties op maatwerk

De elektra en andere aansluitingen moeten vaak aangepast worden aan de nieuwe indeling en functies van je boerderij. Met de installatietekeningen uit stap 6 heb je dit voor het maatwerk in ieder geval al concreet. Vooral in oudere gebouwen is het belangrijk om de techniek op orde te hebben voordat je verder gaat met de afwerking.

boerderij renoveren 4
De maatwerk kastenwand met apparatuur en koffienis past perfect tussen de twee houten staanders in.

9. Opbouwen en afwerken

Nu begint het leukste werk, vinden wij dan! Na de ruwe bouw volgen het stucwerk en het plaatsen van vloeren. Hierna zijn de ruimtes klaar om te worden ingemeten voor het maatwerkmeubilair. Het resultaat van je plan wordt langzaam zichtbaar. De kleuren en materialen worden toegevoegd aan de ruimtes. Het maatwerk wordt geplaatst. Alles strak afgewerkt.

En nu? Genieten: leven in je nieuwe boerderij

Is het werk gedaan? Dan is het tijd om écht leven te brengen in de boerderij. En te gaan genieten! Je kunt de woning nog meer eigen persoonlijkheid geven. Met herinneringen, kunst, accessoires en planten. 

boerderij renoveren 10
De houten en-suite deuren zorgen voor de mogelijkheid twee ruimtes te scheiden.

Ga jij je boerderij renoveren en nieuw leven in blazen?

Of een andere woning verbouwen? Deze stappen werken globaal voor iedere woning die je gaat verbouwen. We helpen je graag invulling te geven aan jouw ideeën en wensen! Neem contact met ons op voor een kennismaking.

Gepost in door Ilse Bouman